Daune

Consiliere Daune

Avizati dauna la Asiguratorul unde partea vinovata are asigurare RCA in termenul prevazut in conditiile de asigurare (de obicei 48 de ore) – vezi tabelul din josul paginii.

Avizarea daunelor – Art. 18 din Norma 20/2017

Pentru acoperirea prejudiciilor suferite în urma producerii unor accidente de vehicule, persoanele prejudiciate se adreseaza în vederea avizarii daunei:
a) asiguratorului RCA cu care proprietarul/utilizatorul vehiculului raspunzator de producerea accidentului a încheiat asigurarea RCA;
b) reprezentantului de despagubiri;
c) propriului asigurator RCA în cazul utilizarii decontarii directe;
d) BAAR, în calitatea acestuia de birou gestionar.
Asiguratorul RCA efectueaza constatarea prejudiciilor în termen de 3 zile lucratoare de la data avizarii sau la o data ulterioara convenita de catre parti. Neefectuarea constatarii din culpa asiguratorului RCA, în termenul prevazut la art. 18 alin. 4 – 3 zile lucratoare,  îndreptateste persoana prejudiciata sa solicite plata despagubirii pentru lipsa de folosinta, din momentul depasirii termenului de constatare pâna la data efectuarii acesteia (Incepand cu ziua a 4-a ai dreptul legal sa-ti inchiriezi auto, iar asiguratorul este obligat sa achite contravaloarea serviciilor de rent a car pentru intarzierea lor nejustificata).

Termene de plata a dosarelor in caz de dauna totala

Conform Art.21 Alin 4 din L132/2017, despagubirea se plateste in 10 zile de la data acceptarii ofertei asiguratorului,iar in caz contrar asiguratorul trebuie sa plateasca penalitati de 0.2%/zi.

Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in termen de 10 zile de la data acceptarii ofertei de despagubire prevazuta la alin.(1) lit. a) sau de la data la care asiguratorul RCA a primit hotarare judecatoreasca definitiva sau acordul entitatii de solutionare a litigiului cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca. Documentele care stau la baza cererii de despagubire sunt stabilite prin reglementari ale A.S.F.

Daca Asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenul prevazut la alin.(4) sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza nejustificat despagubirea sau intarzie la achitarea despagubirii, acesta este obligat la plata unor penalitati de 0,2% pe zi de intarziere calculate la nivelul sumei de despagubire cuvenita sau la diferenta de suma neachitata. Plata penalitatilor se face o data cu plata despagubirilor.

Termene de plata a dosarelor in cazul reparatiilor AUTO

Conform art.21 Alin 1 din L132/2017 cererea de despagubire se solutioneaza in termen de 30 zile.

Solutionarea cererii de despagubire

In termen de 30 de zile de la data inaintarii cererii de despagubire de catre asigurat ori de catre partea prejudiciat, asiguratorul RCA este obligat:

 • fie sa raspunda cererii partii solicitante, formuland in scris o oferta de despagubire justificata, transmisa cu confirmare de primire, in cazul in care se dovedeste raspunderea asiguratului in producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat;
 • fie sa notifice partii prejudiciate in scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu a aprobat, in totalitate sau partial, pretentiile de despagubire.

Daca in termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despagubire de catre partea prejudiciata ori de catre asigurat, asiguratorul RCA nu a notificat partii prejudiciate respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii, asiguratorul RCA este obligat la plata despagubirii.

Obtine masina de inlocuire

Partea pagubita dintr-un accident auto, beneficiaza prin lege, de o masina de inlocuire pe perioada cat masina sa se afla in service pentru reparatii.

Obtine masina de inlocuire in 4 pasi simpli

 • Deschizi Dosarul de Dauna si primesti o Nota de Constatare
 • Mergi la service cu Nota de Constatare pentru obtinerea Devizului de Reparatie
 • Pe baza devizului de reparatie se calculeaza Numarul de Zile pentru masina de inlocuire (4h de manopera = 1 zi vehicul de inlocuire)
 • Dupa confirmarea de la asigurator obtineti Masina de Inlocuire

Pot beneficia de masina de inlocuire in caz de dauna totala?

In cazul in care autovehiculul tau este in situatia de a nu mai putea fi reparat din considerente economice, adica este declarat dauna totala, ai dreptul sa folosesti o masina de schimb inchiriata incepand cu data efectuarii constatarii avariilor si pana in momentul primirii despagubirii din partea asiguratorului RCA.

Pentru a beneficia de autoturism la schimb in acest caz sunt necesare urmatoarele documente:

 • nota de constatare;
 • talonul priprietarului;
 • cartea de identitate a proprietarului;
 • permisul de conducere;
 • deviz Audatex.
SOCIETATE TELEFON
AVIZARE DAUNA
blankALLIANZ TIRIAC

021 20 19 180

Avizeaza dauna online aici

blankASIROM

021 9599

Avizeaza dauna online aici

blankCITY INSURANCE 021 20 70 002

CityinsClaimsAssist din Google Play pentru Android

CityinsClaimsAssist din App Store pentru  iPhone

blankERGO

021 65 95 959

Avizeaza dauna online aici

blankEUROINS 031 9483

Avizeaza dauna online aici

blankGENERALI

0372 01 02 02

Avizeaza dauna online aici

blankGRAWE

021 326 01 01

Avizeaza dauna online aici

blankGROUPAMA

0374 110 110

Avizeaza dauna online aici

blankOMNIASIG 021 9669

Avizeaza dauna online aici

blankUNIQA 0374 400 400

Avizeaza dauna online aici

blankWATFORD 021 9110

Avizeaza dauna online aici

ACCIDENT PROVOCAT DE CETATEAN STRAIN

Avizeaza dauna online aici
PARTEA VINOVATA NU ARE ASIGURARE Avizeaza dauna online aici

 

Pentru a vedea mai multe informatii dati click pe sigla societatii de asigurare.

blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank
blank


Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact
Translate »