Clauza de Decontare Directa

Decontarea directa reprezinta o noua clauza care poate fi achizitionata impreuna cu polita RCA. Aceasta presupune faptul ca, dupa un accident rutier, proprietarul masinii pagubite are optiunea de a merge la propriul asigurator RCA pentru a-si recupera prejudiciu, urmand ca asiguratorul sau sa recupereze suma platita de la asiguratorul soferului vinovat.

Clauza vine in sprijinul consumatorilor de asigurari RCA, fara a limita in vreun fel dreptul soferului pagubit de a merge direct la asiguratorul vinovatului pentru a-si recupera prejudiciul.

Asadar, decontarea directa este un serviciu pe care il poti achizitiona impreuna cu polita ta RCA si care iti permite sa iti repari masina la asiguratorul tau, daca esti implicat intr-un accident rutier unde vina nu a fost a ta si doar daca sunt intrunite cumulativ cateva conditii.

Legislatia aplicabila in ceea ce priveste decontarea directa este Legea 132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si tramvaie, precum si Norma Autoritatii de Supraveghere Financiara Nr. 20/2017.

Care sunt avantajele Decontarii Directe?

Decontarea directa iti ofera un avantaj foarte important: lucrezi direct cu asiguratorul tau, in care ai incredere. Astfel, in cazul in care esti implicat intr-un accident de a carui producere nu esti vinovat, nu mai depinzi de asiguratorul RCA al celuilalt sofer, iar reparatia masinii se poate face direct pe RCA-ul tau.

Cand se foloseste Decontarea Directa?

Atentie! Decontarea directa nu poate fi folosita pentru orice dauna.

Clauza de decontare directa poate fi utilizata doar in cazul accidentelor rutiere care indeplinesc, cumulativ, conditiile de mai jos:

 • accidentele auto sunt produse pe teritoriul Romaniei;
 • vehiculele implicate in accident sunt inmatriculate/inregistrate in Romania;
 • prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
 • ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului;
 • nu au existat vatamari corporale.

Asadar, daca esti implicat intr-un accident cu o alta masina, nu a existat vreo persoana cu vatamari corporale si nu esti vinovat de producerea accidentului, ai optiunea de a folosi clauza de decontare directa. Tine cont, insa, ca toate masinile  trebuie sa fie inmatriculate in Romania si sa aiba polita RCA valabila. Altfel, trebuie sa apelezi la RCA-ul soferului vinovat pentru a-ti repara masina.

Daca am o polita CASCO mai am nevoie de Clauza de decontare directa?

Conform legii, poti folosit serviciul de decontare directa doar  atunci cand sunt intrunite o serie de conditii si doar pentru daunele survenite in urma unui accident rutier

O polita CASCO  iti protejeaza masina pentru mult mai multe riscuri, acoperind, de exemplu:

 • accidente in trafic, indiferent ca esti sau nu vinovat de producerea lor;
 • accidente in cazul carora nu sunt intrunite conditiile de utilizare a decontarii directe;
 • avarii accidentale produse exclusiv masinii tale;
 • incendiu, explozie, fenomene naturale – inundatii, trasnete, caderi accidentale de corpuri pe masina;
 • furturi (furtul masinii sau numai al unor parti componente);
 • daune rezultate in urma unei tentative de furt;
 • vandalism;
 • alte riscuri.

Cum procedez in cazul unui accident, daca vreau sa folosesc decontarea directa?

Pentru a putea folosi efectiv decontarea directa, verifica mai intai daca sunt intrunite conditiile de utilizare si notifica asiguratorul tau RCA cu privire la producerea accidentului in termen de 5 zile lucratoare.

Daca nu sunt intrunite conditiile, adreseaza-te direct asiguratorului vehiculului vinovat.

Daca acestea sunt intrunite, trebuie sa ii furnizezi asiguratorului tau documentele de constatare a accidentului, fie ca este vorba de procesul verbal intocmit de Politia Rutiera sau de constatarea amiabila.

Prezinta-i informatii cu privire la cauzele si imprejurarile producerii accidentului si celelalte documente necesare instrumentarii dosarului de dauna.

Asiguratorul va efectua constatarea daunelor si iti va detalia pasii urmatori.Daca vrei sa ne lasi un mesaj, apasa butonul de contact
Translate »